Terapia prin râs – beneficii

Terapia prin râs a intrat în arsenalul mijloacelor de restaurare și conservare a sănătății pentru o lungă perioadă de timp: în anii 60-70 ai secolului trecut. Atunci oamenii de știință au început să studieze râsul și efectul acestuia asupra corpului uman.

Fiziologia râsului

Abilitatea de a râde este dată unei persoane la naștere.

Fiziologic, râsul este special în ceea ce privește rezistența și durata mișcărilor respiratorii, care sunt însoțite de mișcări caracteristice ale mușchilor faciali și de sunete specifice. Râsul are loc în momente de bucurie, fericire, senzație de plinătate a vieții.

Dar această definiție descrie foarte superficial procesele care apar în corpul unei persoane care râde. De fapt, totul este mult mai complicat.

 • Cu râs, inhalarea devine mai profundă, iar seria de exhalări scurte și puternice după inhalare face ca plămânii să lucreze mai activ. Ca urmare, sângele este saturat cu oxigen mai intens, cantitatea de oxigen pentru creier, organe și țesuturi se îmbunătățește.
 • Râsul ajută la scăderea congestiei în plămâni. Râsul declanșează producția de endorfine, cunoscute sub numele de “hormoni ai fericirii”, reducând simultan nivelul hormonilor de stres: cortizolul și adrenalina. Endorfinele, printre altele, reduc intensitatea durerii. Și aceasta se aplică durerii mintale și fizice.
 • Reducerea nivelului stresului duce la creșterea rezistenței organismului la efecte adverse de diferite tipuri: de la raceli până la atac de cord și accident vascular cerebral. Cei care râd mai des, au mai puține sanse să se îmbolnăvească. Statisticile spun că râsul accelerează reabilitarea după boli grave și chiar ajută la lupta împotriva cancerului.
 • Râsul face ca muschii noștri să muncească din greu. În procesul de râs, sunt implicați aproximativ 80 de mușchi.
 • Vasele de sânge se extind, tensiunea arterială scade.
 • Râsul determină o scădere a glicemiei la pacienții diabetici.
 • Râsul eliberează tensiunea și rigiditatea muschilor, elimină senzația de frică.
 • Vizionarea unei transmisiuni de umor timp de o oră determină o creștere a activității limfocitelor și acest efect persistă timp de aproximativ 12 ore. Și se știe că limfocitele îndeplinesc o funcție protectoare. Aceste celule detectează și distrug elementele dăunătoare din organism.
 • Rolul râsului în ceea ce privește relațiile sociale este enorm.

Toate acestea se referă la un râs adevărat: sincer, deschis, vesel. Deci copiii și adulții fericiți râd.

Studiul râsului este știința gelotologiei.

Râsetele împotriva stresului și a bolilor

Chiar și vindecătorii vechi au observat că cei răniti s-au vindecat mult mai repede. În sursele istorice puteți găsi o mulțime de afirmații pe tema râsului. Biblia spune că distracția este benefică pentru vindecare și descurajarea “usucă oasele”. Hippocrates a scris, de asemenea, într-unul din tratatele sale despre râs, comparând-o cu medicina.

Se crede că istoria vieții lui Norman Cousins ​​a fost un impuls pentru apariția gelotologiei. El a fost numit “Omul care a facut ca Moartea să râdă “. Norman a suferit de o boală complexă și dureroasă: spondiloza anchilozantă. Boala a cauzat nu numai o deformare teribilă a coloanei vertebrale și articulațiilor, ci și o durere severă. Norman nu-și putea deschide gura ca să mănânce, el murea, dar doctorii nu-l puteau ajuta.

Nu mai era nimic de pierdut. Norman Cousins se închisese în casă în compania unui proiector de film și o colecție din cele mai bune comedii și a început să râdă. A observat că râsul il ajută într-adevăr să facă față durerii. După ceva timp, Norman a reușit să se ridice și chiar să se întoarcă la muncă.

Această poveste a determinat oamenii de știință medicali să studieze efectele râsului asupra sănătății.

În timp ce medicina oficială era angajată în experimente și măsurători, Hashya yoga, sau yoga prin râs, s-a născut în India. Autorul a fost un doctor Madan Kataria. Adeptii se adună în mod necesar în grupuri pentru a râde împreună. Fondatorul lui Hashya Yoga crede ca este suficient să-i vezi pe alții cum râd. Pentru a începe, doar respirați și zâmbiți în mod corespunzător. Curând zâmbetele se transformă într-un adevărat râs.

Terapia prin râs în diferite țări

 • Dacă vizitați site-ul celebrei Clinici americane Mayo, puteți găsi Laughing Cure, tratamentul râsului, printre serviciile medicale oferite.
 • În clinicile din Germania, Olanda, Suedia, Israel și alte țări cu medicamente dezvoltate, un clovn a fost introdus de mult timp, ale cărei atribuții includ îngrijirea bolnavilor prin ras. Adesea, medicii sunt învățați tehnici speciale care le permit să joace rolul de clovn și să provoace râs la pacienți, reducând nivelul stresului.
 • În Japonia, terapia de râs este folosită în tratamentul complex al tuberculozei și al bolilor respiratorii.
 • Există mii de “școli de râs” din întreaga lume, ajutând oamenii să învețe cum să râdă în mod corespunzător. Cabinetele cu terapie prin ras funcționează în multe clinici, deoarece râsul este inclus în arsenalul mijloacelor de a trata bolile cronice.
 • Râsul poate face chiar retragerea cancerului. Asa cred cei de la Centrele de tratare a cancerului din America, sugerând pacienților să se întâlnească la Clubul de râs.
 • În Austria, este publicată cartea lui Z. Feuerbend, “Laughter cureses cancer”. Autorul îi oferă pacientului să se angajeze în mod regulat in râs și este convins că acest lucru poate contribui la recuperare.

În Romania, terapia prin râs începe să se dezvolte. Aș dori să sper că această dezvoltare va avea succes, pentru că râsul nu apare prea des la oamenii din tara noastră.