Sindromul colonului iritabil – care este alimentația adecvată?

Sindromul colonului iritabil, numit şi Sindromul intestinului iritabil, SII, colită mucoasă sau intestin nervos, este o stare de dezordine a sistemului digestiv care poate provoca dureri abdominale şi fecale anormale. Dar şi o susceptibilitate la fibromialgie, la oboseală cronică şi migrene.

Cauzele acestui sindrom nu sunt încă toate cunoscute. Unele cazuri apar din cauza unor bacterii care pot provoca infecţii, altele din cauza unui dezechilibru al florei intestinale. Dar foarte mulţi specialişti sunt de părere că stresul şi alimentaţia în general este cea are poate irita colonul.

Ştiai însă cu alimentaţia este cea care te poate ajuta atunci când vine vorba despre reglarea digestiei?

Consumă cât mai multe alimente care conţin fibre solubile. Fibrele solubile au cel mai adesea un efect calmant asupra tubului digestiv, în timp ce versiunea lor insolubilă poate stimula contracţiile intestinale, frecvente la sindromul colonului iritabil. Trebuie să mizezi deci pe:
– cereale pe bază de ovăz.
– quinoa- fulgi şi paste.
– secară- pâine sau făină.

În plus, mai trebuie să spui adio fibrelor insolubile care se regăsesc în:
– cerealele de grâu: pâine, fulgi, cous-cous sau bulghur.
– nucile şi seminţele integrale – migdale, fistic, seminţe de in printre altele.

Mai trebuie să adopţi un regim slab în materii grase. Toate grăsimile, fie ele bune, cele nesaturate, fie ele rele, cele saturate sau trans, trebuie să fie evitate. Sunt cele care pot cauza spasme în sistemul digestiv.

Evită şi:
– alimentele prăjite.
– vinegretele bogate în lipide.
– carnea grasă.
– alimentele care provoacă gaze precum amidonul din leguminoase, fructoza din fructe, legumele din familia cruciferelor sau edulcoranţii artificiali.

Mizează pe probiotice, bacterii bune pentru flora intestinală şi care luptă contra bacteriilor rele. Pot regla tranzitul intestinal si diminuează problemele digestive. Ierburile fine care înlocuiesc condimentele sunt şi ele cei mai buni aliaţi.

Un comentariu la „Sindromul colonului iritabil – care este alimentația adecvată?

  1. Exodus : Gods and Kings watchserieshd
    Un film ce urmeaza intamplarile din biblie dar pentru faptul ca este un film cu buget ridicat, directorul si-a permis modificarea povestii un pic (sau poate mai mult) .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.