Problema alcoolismului – patologia ficatului, afectarea creierului

În țara noastră, băuturile alcoolice reprezintă unul dintre atributele esențiale ale unei mese festive pentru mulți oameni. Problema alcoolismului în rândul populației este extrem de grava, se găsește chiar și în rândul adolescenților. Alcoolul etilic conținut în băuturile din hamei afectează în mod negativ aproape toate țesuturile din corp, în special atunci când este adesea consumat în doze mari. Utilizarea sistematică a alcoolului provoacă patologii grave ale ficatului și, de asemenea, perturbă creierul, ducând la probleme de memorie, atenție și concentrare. Consumul de alcool afectează în mod negativ somnul, starea de spirit și comportamentul, este incompatibil cu aproape toate medicamentele, amenințând efectele toxice grave și otrăvirea. Vom discuta în detaliu câteva dintre nuanțele efectului alcoolului asupra unei persoane.

Patologia ficatului: organul de primă linie

Ficatul este responsabil pentru neutralizarea alcoolului care intră în organism, astfel că acest organ care se confruntă cu cel mai mare stres prin aportul frecvent de băuturi tari, suferă mai întâi.

Consumul frecvent de alcool în doze mari reprezintă un factor de risc pentru dezvoltarea patologiilor hepatice cum ar fi ciroza și cancerul (carcinomul hepatocelular se dezvoltă). Chiar și consumul moderat de alcool poate afecta funcția organului, din cauza căruia este provocată patologia hepatică. Acest lucru este valabil mai ales cu vârsta, atunci când corpul îmbătrânește și se epuizează. Problemele apar în mai multe direcții: deoarece ficatul îmbătrânit nu mai poate fi la fel de activ ca cel tanar să proceseze alcoolul, în timp ce face totodată toate celelalte funcții atribuite acestuia, în timp ce alcoolul rămâne în sânge mai mult .

Datorită efectului mai prelungit al alcoolului și al altor factori, patologia hepatică este mai probabilă, în special pe fondul nutriției necorespunzătoare și al bolilor somatice existente. În ceea ce privește ficatul, nu există doze sigure de alcool dovedite, funcțiile organului se deteriorează treptat odată cu vârsta, chiar și printre cei care nu consuma alcool. Fluxul de alcool etilic poate agrava cursul patologiilor existente ale ficatului.

Interacțiunea alcoolului cu medicamentele

Mulți oameni au nevoie de medicamente din când în când sau în mod regulat pentru a trata anumite patologii acute sau cronice. Cu vârsta, pacienții iau mai frecvent medicamente, adesea acestea fiind necesare pentru a controla tensiunea, a preveni tromboza sau alte patologii.

Amestecarea alcoolului cu medicamente poate reduce sau spori efectele intenționate ale medicamentelor. Unele medicamente conțin deja alcool. Activitatea funcțională a ficatului poate să scadă odată cu vârsta, reducând capacitatea organismului de a metaboliza, detoxifia și elimina reziduurile de medicamente. Adăugarea de alcool, care afectează și ficatul, poate crește riscul reacțiilor adverse ale medicamentului luat.

Utilizarea sistematică a alcoolului reduce volumul creierului

Consumul sistematic de alcool chiar și ușor, și în special alcoolismul cronic, poate crește riscul de demență și alte probleme ale creierului. Consumul sever de alcool pe termen lung accelerează reducerea volumului creierului, fiind un factor cheie în reducerea memoriei și abilităților cognitive, care sunt uneori observate în timpul îmbătrânirii. O afecțiune cunoscută sub numele de demență alcoolică duce la scăderea inteligenței, a problemelor de memorie, a agitației și a diminuării coordonării musculare. Creierul uman suferă chiar și din doze mici de alcool, deoarece celulele nervoase sunt deosebit de sensibile la alcoolul etilic.

Alcoolul perturba somnul

Mulți oameni, suferă de tulburări de somn și de insomnie. Unii dintre ei ar putea crede că alcoolul îi ajută să doarmă, dar poate tulbura semnificativ somnul, mai ales dacă se consumă alcool seara, înainte de a se culca. Utilizarea alcoolului (ca și cafeina) agravează cursul insomniei, întrerupe somnul și afectează somnul pe timp de noapte.

Alcoolul deshidratează corpul

Alcoolul are un efect diuretic, astfel încât consumul lui determină o persoană să urineze mai des. Aceasta înseamnă că în viitor trebuie să beți mai multă apă pentru a umple volumul de lichid. Consumul de alcool de către persoanele în vârstă este mai periculos în ceea ce privește deshidratarea. Când o persoană îmbătrânește, corpul său reacționează mai nefavorabil la schimbările meteorologice, în special la căldură, ceea ce duce la indispoziție.

Alcoolul are efect asupra dispoziției

Consumul de alcool după o zi grea vă poate ajuta să vă relaxați. Alcoolul are proprietăți anti-anxietate și anti-stres. Și de multe ori afectează mai bine și mai activ decât medicamentele împotriva anxietății și stresului. Dar folosirea frecventă a alcoolului ca antidepresiv constituie în final o dependență, transformându-se în alcoolism. Treptat, sunt necesare doze mai mari pentru a obține un efect similar, iar odată cu dezvoltarea alcoolismului, efectul asupra psihicului crește, iar apoi efectele se schimbă semnificativ.

Când vine vorba de pacienții mai în vârstă, alcoolul domină adesea viața socială. Pensionarea oferă mult mai mult timp liber, iar activitatea socială deseori scade, amenințând cu depresia. Mulți oameni încearcă să isi înece problemele in alcool și astfel se formează alcoolismul. Adesea, dependența pernicioasă se formează mai devreme: la vîrstă mică și mijlocie din cauza tulburărilor sociale și a problemelor personale.

De asemenea, alcoolismul este o problemă familială mare, nu subestimați valoarea monetară a alcoolului înmulțită cu zile și ani. Costul de cumpărare a băuturilor alcoolice este semnificativ, impunând o povară asupra bugetului familiei. Consumul de alcool provoacă probleme de relații, certuri și conflicte, afectează sănătatea și amenință cu vătămarea și rănirea.