Palatul lui Cuza de la Ruginoasa

Palatul lui Cuza de la Ruginoasa nu ar trebui ratat pentru ca reprezinta un loc unic din multe puncte de vedere. In primul rand trebuie sa stiti ca acest palat a fost construit cu mai bine de jumatate de veac inainte sa ajunga Cuza sa realizeze Mica Unire. Acesta a fost realizat chiar la inceputul anului 1800 de catre logofatul Sandulache Sturdza si Ecaterina Sturdza. Pentru a fi sigur ca va crea o opera de arta, logofatul a adus la castel niste muncitori germani.

In anul 1862, Alexandru Ioan Cuza a cumparat intreaga mosie ce cuprindea atat palatul, cat si biserica romaneasca din curte. Biserica era un lucru pe care marii boieri il construiau de fiecare data atunci cand isi cladeau o casa luxoasa. Palatul de la Ruginoasa era resedinta de vara a domnitorului, aceasta fiind situata in judetul Iasi. Atunci cand a cumparat acest domeniu, Cuza era domn al Principatelor unite de 3 ani, iar cum domnia sa nu a fost prea lunga, nu a stat prea mult la Ruginoasa.

Imediat ce a fost detronat, a trebuit sa plece in exil. Dupa 7 ani de exil, trupul lui a fost adus din Germania in Tara Romaneasca, unde mai apoi a revenit in Moldova. Acesta se odihneste de atunci la Biserica Trei Ierarhi din Iasi.

Vaduva lui Cuza a locuit la palat mai mult timp. Aceasta il cunoaste pe Ionel Bratianu, iar din aceasta mare dragoste a iesit marele istoric George Bratianu. Dupa ce s-a casatorit, ea si-a schimbat numele, iar conform testamentului lui Cuza a trebuit sa piarda si domeniul odata cu aceasta casatorie.

 Palatul a trecut astfel in proprietatea unui spital iesean, iar dupa Al Doilea Razboi Mondial a avut o soarta grea, pana cand, in timpul comunismului a fost restaurat. Muzeul a fost amenajat in onoarea domnitorului Unirii Mici.