Începător la volan și cu lămâia în geam? Iată ce trebuie să știi pentru a face față dificultăților

Abia ai luat permisul si te pregatesti sa circuli singur sau insotit de cineva pe soselele din capitala sau din orasul in care locuiesti? Nu stii la ce sa te astepti? Ai facut in permanenta chestionare DRPCIV pe odat.ro pentru a te familiariza cu situatia de pe soselele tarii noastre insa tot nu esti sigur pe tine? Prima experienta la volan poate fi destul de socanta, mai ales daca nu ai pe nimeni langa tine care sa te indrume, sa te ajute, sa te sfatuiasca, sa foloseasca un ton calm, cald si rabdator. Testele auto online sunt un prim pas pentru a invata ce inseamna sa fii sofer cu adevarat, insa exista numeroase lucruri de care trebuie sa tii cont pentru a gestiona mai bine situatiile din trafic.

Sfaturi esentiale pentru soferii la primele experiente pe sosea

In primele saptamani, chiar luni dupa ce ai promovat examenul auto teoretic si practic, nu conduce niciodata singur! Ai nevoie de sustinere din partea unui sofer cu experienta. Poate fi vorba de un parinte, nas, prieten si, de ce nu, nu strica sa faci niste ore suplimentare cu instructorul auto! Se poate lucra la punctele slabe chiar si dupa ce ai luat examenul!

Nu uita ca trebuie sa te obisnuiesti cu sofatul pentru a deveni sofer profesionist. Nu este suficient sa scoti masina din garaj o data pe luna, de teama, sau cand ai urgenta nevoie sa ajungi undeva. Trebuie sa mergi pe distante scurte zilnic! Nu exagera cu viteza de la primele ore de sofat cu permisul in buzunar! Nu iti vei impresiona prietenii in acest fel si nu uita ca viteza este principalul vinovat de producerea accidentelor tragice!

Evita sa iei in masina prieteni multi si galagiosi, acestia iti pot distrage atentia de la sofat si cu siguranta nu vor fi atat de rabdatori precum te astepti. Umbla cu semnele de incepator in geam, astfel cei din jur vor fi mult mia atenti la manevrele pe care le fac in preajma ta sau la manevrele pe care le poti face!

Nu uita ca ai nevoie de timp pentru a te obisnui cu o alta masina decat cea pe care ai facut scoala. In unele cazuri, pedalele sunt mai sensibile si din cauza acestui lucru se pot produce accidente sau loviri nedorite. Exerseaza sofatul pe strazi nu foarte aglomerate si nu uita sa verifici in mod periodic masina si sa te ocupi de plata asigurarii, a CASCO-ului, a Rovinietei daca este cazul. Trebuie sa circuli in deplina legalitate. Faptul ca esti incepator nu iti da nicio prezumtie de nevinovatie pentru faptul ca nu ai stiut care sunt conditiile necesare in momentul in care ti-ai cumparat masina. De asemenea, nu uita sa alimentezi cu carburant, majoritatea incepatorilor uita sa fie atenti la acest aspect si raman in ‘pana’ de benzina sau motorina.