Cum să ne folosim eficient creierul?

Dacă ne punem problema cum să ne folosim eficient creierul, plastic vorbind, trebuie menţionat faptul că el se comportă ca un muşchi ce trebuie antrent pentru a da rezultate din ce în ce mai bune. Dacă leneveşte, nu este folosit, se atrofiază…”se prosteşte” şi ca rezultat – ne prostim noi înşine, descoperind în timp că nu mai suntem capabili de performanţe intelectuale.

Creierul este un organ foarte important al corpului uman, parte a sistemului nervos central, controlează pulsul, vorbirea, mersul, emoţiile şi gândurile. El reprezintă doar 2% din greutatea corpului şi consumă 20% din energia obţinuta din alimentaţie.

Cum punem creierul la muncă? Prin experimentarea unor situaţii noi de viaţă, prin memorarea unor informaţii, prin studiu, prin menţinerea vii a curiozităţii, prin evitarea folosirii excesive a calculatorului.

Ce mai putem face pentru a-l pătra fresh şi activ? Să înlăturăm informaţiile inutile din jurul nostru (mai ales bombardamentul cu “informaţii” şi can-canuri din mass-media); să înlăturăm sursele de stres (atât cât depinde de puterea noastră, pentru că trăirile negative diminuează activitatea pozitivă a creierului); să ne concentrăm pe lucrurile pe care le facem şi le considerăm prioritare; să ne odihnim, pentru că prin relaxare şi somn se reface, se resetează creierul; să medităm, deoarece astfel reducem anxietatea şi creştem creativitatea şi memoria; să facem sport, deoarece prin activitatea fizică se produce endorfina ce dă o stare de fericire şi îmbunătăţeşte memoria.

Toate acţiunile pe care le facem, zi de zi, minut de minut, trec prin circuitele neuronale ale creierului nostru, locul în care se iau deciziile. Noi trebuie să conştientizăm necesitatea de a ţine creierul activ, creativ, eficient.

Disponibilitatea noastră în a-l antrena îl va face să fie din ce în ce mai performant, recompensându-ne apoi prin rezultatele vizibile ale efortului său, acţiunile şi creaţiile noastre.