Cum este asigurata igiena in bucataria unui restaurant

Cred ca suntem cu totii de acord ca igiena este cel mai important lucru atunci cand vorbim de un restaurant. Abia mai apoi urmeaza calitatea si gustul mancarurilor preparate acolo, dar ideea principala este ca toate alimentele sa fi fost preparate in conditii de igiena maxima, siguranta si sanatatea clientilor fiind pe primul loc.

In principiu vorbim de curatenia din restaurant si bucatarie, insa acesta este un capitol pe care il voi dezbate intr-un alt articol. Celalalt pol al igienei este bucatarul sau, mai exact, acele uniforme pe care acesta le poarta mereu.

Din ce este alcatuita uniforma de bucatar si care este rolul ei?

Costumatia acestora este alcatuita din cinci piese care asigura atat igiena pe parcursul gatitului cat si siguranta bucatarului.

  1. Pantaloni – sunt realizati de obicei dintr-un material rezistent la apa si lichide dar si cu un strat superior Texpel.
  2. Camasa – aceste camasi bucatari au un material foarte dens care va tine la distanta atat uleiul incins cat si apa fiarta. Un avantaj al acestora sunt si cele doua randuri de nasturi care permit acestor camasi sa aiba ”doua fete”. In cazul in care una dintre ele se pateaza, bucatarul o poate afisa pe cealalta.
  3. Sort – din moment ce este purtata camasa, rolul sortului nu mai este chiar atat de important. Unii bucatari aleg totusi sa poarte aceste echipamente horeca in forma lor completa, avantajul sortului fiind spatiul de depozitare in care pot tine diverse obiecte pentru a le avea tot timpul la indemana.
  4. Boneta – aceasta are un rol crucial in timpul prepararii oricarui fel de mancare. Mai exact, nu permite nici macar unui fir de par sa cada si sa ajunga in mancarea clientilor.
  5. Manusi – desi orice bucatar se va spala riguros pe maini inainte de a incepe sa gateasca, unii vor purta si manusi. Este doar inca o metoda in plus de a tine la distanta microbii.

Cam acesta este felul in care se formeaza conditiile ideale din punct de vedere al igienei in bucataria unui restaurant. Responsabilii de curatenie se vor asigura ca absolut fiecare centimetru de bucatarie a fost curatat si dezinfectat iar bucatarii vor purta uniforme special create pentru a impedica contactul direct al alimentelor cu pielea sau caderea firelor de par in mancare.