Creierul femeilor după contraceptive

Contraceptivele sunt ideale pentru femeile care nu vor sa aiba parte de o sarcina nedorita. Desi acest medicament este cunoscut mai ales pentru efectul sau anti-androgenic pe care il are, acesta mai este cunoscut si pentru faptul ca are numeroase efecte secundare.

Un astfel de efect abia a fost descoperit si este legat de creierul femeilor atunci cand consuma un anticonceptional. Pastilele contraceptive, daca sunt consumate in exces duc in timp la niste efecte nedorite.

Modificarile imediate care apar atunci cand contraceptivul este luat fac referire la faptul ca receptorii androgeni sunt blocati. Acest lucru duce la numeroase schimbari in creierul femeilor. Un studiu spune despre contraceptive ca femeile care le consuma regulat pe cale orala, au mai multa materie cenusie in unele regiuni cerebrale decat cele care nu consuma. Studiul a fost desfasurat pe o perioada mai lunga de timp.

Au fost analizate 60 de femei, iar 20 dintre acestea foloseau contraceptive. Alte 18 luau pastile cu hormoni androgeni, iar 22 luau pastile cu hormoni anti androgenici. Dupa ce au consumat aceste contraceptive, o perioada de timp mai lunga, li s-au facut cateva analize RMN pentru a vedea daca aceste medicamente au vre-un efect asupra creierului lor. Se pare ca au avut.

Scanarile RMN au aratat niste date interesante, si anume femeile care utilizau pilule androgenice aveau mai multa materie cenusie decat cele care nu faceau acest lucru. Un alt lucru pe care l-au remarcat cercetatorii a fost faptul ca femeile care luau pastile cu hormoni androgeni aveau mai putina materie cenusie, decat grupul de control. Aceste rezultate au fost foarte apreciate la nivel mondial, iar studiul referitor la impactul contraceptivelor asupra sanatatii femeilor este inca un subiect foarte dezbatut.