Ce să bei atunci când ieși la alergat

Atunci cand mergem la alergat cel mai probabil dorim sa ducem un stil de viata mai sanatos, de aceea ne interesam din diferite surse pe unde este bine sa alergam, care este ora mai libera la care putem iesi, ce alimente putem consuma sau ce lichide.

Astazi vom vorbi despre lichidele pe care este bine sa le bem in timpul cursei, in functie de activitatea pe care o desfasuram la momentul respectiv.

Daca alergam mai putin de 60 de minute, nu ai nevoie de nimic altceva decat apa, organismul are suficienta energie incat sa alerge timpul acesta, insa aveti grija, daca este foarte cald afara veti avea nevoie de o cantitate ceva mai mare de apa.

Daca am trecut deja la urmatorul nivel, iar perioada de alergat va depasi o ora, cel mai bine ar fi sa aveti o bautura care are la baza electroliti, iar aceasta sa aiba un continut scazut de calorii. Electrolitii pe care ii consumati vor creste functia musculara, iar cand spun electroliti ma refer la potasiu si sodiu, ei ajutand muschii sa retina fluide, sa primeasca mai mult oxigen si sa functioneze cat mai corect.

Daca deja treceti de 90 de minute de alergat sau mai mult, atunci recomandat ar fi sa mancati in jur de aproximativ 20 de grame de carbohidrati la un interval de 25 sau 30 de minute. Muschii stocheaza suficient glicogen pentru a va tine in cursa aproximativ o ora. Dar, dupa aceea, veti avea nevoie de alte 30 pana la 60 de grame de carbohidrati pe ora pentru a putea sustine eficient cursa.

Puteti consuma atat batoane, cat si bauturi sportive pentru a va mentine la intensitate maxima. Pe parcursul cursei, bauturile sau batoanele pe care le alegeti va vor ajuta sa mentineti ritmul ridicat, dar si sa intarziati cat mai mult aparitia oboselii.

Spre sfarsitul cursei, daca simtiti ca nu mai puteti, aveti posibilitatea sa clatiti gura cu bautura proteica, iar mai apoi sa o scuipati. Aceasta poate stimula creierul pentru a pune mai mult muschii la efort, iar acest mic secret va poate ajuta atunci cand simtiti ca sunteti aproape epuizat.