Ce carbohidrați ar trebui să fie incluși în dietă pentru a fi sănătoși

Carbohidrații din alimentație pot fi, hrană utilă, nutritivă dar și dăunătoare, ceea ce duce la apariția excesului de greutate. Această separare depinde de cât de mult produsele alimentare care conțin acesti macronutrienți au fost supuse procesării termice și altor procese. Cum să înveți să distingi produsele sănătoase care conțin carbohidrați de cele dăunătoare și să le includeți în dieta zilnică?

Carbohidrații din dietă: efectul lor asupra organismului uman

Carbohidrații, grăsimile și proteinele sunt principalele componente ale nutriției umane. Carbohidrații din dietă sunt responsabili pentru reumplerea pierderilor de energie ale corpului. Acestea sunt împărțite în mai multe clase principale:

  • zaharuri (reprezentate de glucoză, fructoză, lactoză și zaharoză);
  • celuloză;
  • amidon.

Potențialul energetic al carbohidraților este de 4 kcal pe 1 gram de substanță. O excepție este fibra, care are o valoare nutrițională mai scăzută.

Cu toate acestea, includerea carbohidraților în regimul alimentar are propriile caracteristici, nu toti sunt la fel de benefici pentru organism și este destul de greu de înțeles câti dintre acestia sunt necesari. Acesti macronutrienți pot fi împărțiți în simpli (zahăr) și complecsi (amidon și fibre). Și în timp ce acestia din urmă sunt considerati mai utili, cantitatea lor excesivă poate afecta negativ activitatea organelor și sistemelor interne. În același timp, zaharurile naturale (spre deosebire de omologul lor rafinat) reprezintă o componentă necesară a dietei.

Cu toate acestea, în general, nutriționiștii consideră că carbohidrații complecsi sunt mult mai utili decât cei simpli. Clasificarea lor mai exactă este considerată ca fiind:

  • carbohidrații complecsi (derivați din produse din cereale integrale, leguminoase, precum și din fructe și legume proaspete);
  • carbohidrați simpli (găsiți în alimente rafinate bogate în zahăr și amidon).

Carbohidrații complecsi includ o nutriție adecvată datorită conținutului ridicat de nutrienți. La urma urmei, pe lângă calorii, ei sunt o sursă de vitamine, minerale, antioxidanți și fibre. În același timp, alimentele procesate pierd majoritatea substanțelor nutritive și sunt doar o sursă de calorii “goale”.

Beneficiile carbohidraților complecsi pentru corpul uman datorită următoarelor proprietăți.

Nu provoacă o creștere accentuată a zahărului din sânge

Includerea carbohidraților simpli in dieta conduce la o creștere rapidă a nivelurilor de glucoză din sânge, care determină organismul să producă o cantitate mare de insulină pentru a o reduce. Acesta este un fel de capcană, deoarece atunci când nivelul zahărului din sânge este scăzut, persoana din nou experimentează pofta de alimente dulci și cu calorii multe. În același timp, carbohidrații complecsi sunt digerați mult mai lent, ceea ce oferă organismului energia necesară fără a afecta sănătatea.

Sunt prevenite bolile cronice

S-a demonstrat că persoanele care aleg o nutriție adecvată și care includ în mod regulat carbohidrații complecsi in dietă sunt mai puțin susceptibili la boli cardiovasculare și diabet. În plus, utilizarea produselor care conțin aceste substanțe ajută la normalizarea nivelului de colesterol din sânge.

Promovează digestia normală

Celuloza conținută în carbohidrații complecsi este un teren de reproducere pentru microflora intestinală benefică. Prin urmare, dietele bogate în fibre au un impact pozitiv nu numai asupra activității tractului digestiv, ci și asupra bunăstării generale a unei persoane.

Nutriționiștii au clasificat efectul carbohidraților simpli asupra corpului uman. Mai jos este o listă a proprietăților lor dăunătoare:

  • Promovarea supraalimentării. Absorbția rapidă a carbohidraților simpli conduce la scăderi accentuate ale nivelului zahărului din sânge și contribuie la un sentiment constant de foame, care crește sarcina asupra diferitelor organe și sisteme interne.
  • Provocarea dependenței de zahăr. Zahărul promovează producerea dopaminei hormonale. Prin urmare, persoanele care sunt predispuse la depresii frecvente și anxietate devin ușor dependente de utilizarea alimentelor dulci și cu calorii înalte.
  • Promovarea câștigului în greutate. Abuzul de carbohidrați simpli contribuie nu numai la aparitia excesului de greutate, ci și la creșterea riscului de obezitate. Prin urmare, toate dietele pentru scăderea în greutate necesită excluderea produselor bogate în acesti macronutrienți.

Care este pericolul unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați?

Recent, diferite diete cu conținut scăzut de carbohidrați au devenit deosebit de populare. Cu toate acestea, oamenii de stiinta avertizeaza ca excluderea completa a carbohidratilor din dieta afecteaza in mod negativ sanatatea.

O dietă scăzută în carbohidrați este deosebit de frecventă în rândul persoanelor care încearcă să piardă în greutate. Cu toate acestea, în cursul mai multor ani de cercetare, s-a dovedit că restricționarea prelungită a alimentelor care conțin carbohidrați reduce speranța de viață. Astfel, nu numai cei care abuzează de carbohidrați, ci și cei care ii refuză sunt expuși riscului.

Cercetătorii recomandă o dietă zilnică în așa fel încât jumătate din aceasta să fie reprezentata de fructe, legume și cereale proaspete. O dietă cu un conținut scăzut de carbohidrați este recomandată ca o măsură de urgență pentru pierderea în greutate.