Palatul lui Cuza de la Ruginoasa nu ar trebui ratat pentru ca reprezinta un loc unic din multe puncte de vedere. In primul rand trebuie sa stiti ca acest palat a fost construit cu mai bine de jumatate de veac inainte sa ajunga Cuza sa realizeze Mica Unire. Acesta a fost realizat chiar la inceputul anului 1800 de catre logofatul Sandulache Sturdza si Ecaterina Sturdza. Pentru a fi sigur ca va crea o opera de arta, logofatul a adus la castel niste muncitori germani.

In anul 1862, Alexandru Ioan Cuza a cumparat intreaga mosie ce cuprindea atat palatul, cat si biserica romaneasca din curte. Biserica era un lucru pe care marii boieri il construiau de fiecare data atunci cand isi cladeau o casa luxoasa. Palatul de la Ruginoasa era resedinta de vara a domnitorului, aceasta fiind situata in judetul Iasi. Atunci cand a cumparat acest domeniu, Cuza era domn al Principatelor unite de 3 ani, iar cum domnia sa nu a fost prea lunga, nu a stat prea mult la Ruginoasa.

Imediat ce a fost detronat, a trebuit sa plece in exil. Dupa 7 ani de exil, trupul lui a fost adus din Germania in Tara Romaneasca, unde mai apoi a revenit in Moldova. Acesta se odihneste de atunci la Biserica Trei Ierarhi din Iasi.

Vaduva lui Cuza a locuit la palat mai mult timp. Aceasta il cunoaste pe Ionel Bratianu, iar din aceasta mare dragoste a iesit marele istoric George Bratianu. Dupa ce s-a casatorit, ea si-a schimbat numele, iar conform testamentului lui Cuza a trebuit sa piarda si domeniul odata cu aceasta casatorie.

 Palatul a trecut astfel in proprietatea unui spital iesean, iar dupa Al Doilea Razboi Mondial a avut o soarta grea, pana cand, in timpul comunismului a fost restaurat. Muzeul a fost amenajat in onoarea domnitorului Unirii Mici.